Teknik

Sådan benytter du produkterne i PavePad-serien – 10 Tommelfingerregler

10 tommelfingerregler til etablering af tagterrasse

Inden du går i gang med din tagterrasse, er det en god idé at sikre dig mod de værste byggeudfordringer og detaljefejl. Nedenfor har vi listet, hvad vi erfarer, er de 10 vigtigste ting at huske, når du går i gang med at bygge din tagterrasse med PavePad systemet.

Ønsker du inspiration til dit projekt, kan du med fordel først kigge på vores samling af muligheder med PavePad, eller hvordan man bygger tagterrasser på strøer. Det kræver ikke meget værktøj at arbejde med PavePad. Tjek listen her for at sikre, du har det, du skal bruge inden opstart.

Ønsker du råd og sparring omkring dit arbejde med PavePad, er du altid velkommen til at kontakte os eller gå til Installation og se video guides til forskellige byggemetoder.

God fornøjelse!

1. Hvad vil du bruge terrassen til?

En tagterrasse skal være lukket i enderne dvs. omkranset af mur, træ, sikkerhedsglas eller stål. Tænk over, hvordan du vil bruge terrassen. Skal der være så meget udsyn som muligt, kan glas være et godt valg af omkransning. Ønsker du mere privatliv, kan en mur eller et træhegn være en god ide. Typen af omkransning kan påvirke størrelsen af selve gulvfladen, så hav det med i dine overvejelser, når du laver din byggeplan.

2. Brug den rigtige PavePad

Start altid med en PavePad 15 mm, når du bygger tagterrasser.15 mm er minimum. Dette er for at modvirke opsamling af støv og skidt på terrassen. Hvis der er pladsproblemer på starthøjden, kan det være en fordel ved første eller anden række fra muren at bruge en mindre (tykkelse) sten til at udligne højdeforskellen. F.eks. at vælge en 40 mm betonsten frem for en 50 mm. Der kan også varieres i materialestyrke generelt. Se alternative løsninger og bliv inspireret i teknik galleriet.

3. Start det rigtige sted og spar penge

Det er en god ide at starte dit arbejde ved terrassens dør eller ved terrassens højeste punkt, da det oftest er her, den laveste frihøjde er. Så sikrer du, at du ikke bygger gulvet for højt. Derved sikrer du også, at det er hele fliser, der ligger ved døren, så udtrykket af terrassen fremstår bedst muligt, når man går ud på den. Benyt den PavePad størrelse, der kommer tættest på sluthøjden. Således opnås den bedste etableringsøkonomi.

4. Begynd med én lige række

Lav først en række, der går fremad i lige linie. Lav herefter en række til siden mod nærmeste mur eller afgrænsning. Hermed er der dannet et diagonal til mønsteret, og første erfaring med underlagets bæreevne er gjort. Obs: Se mere omkring bærelag nederst på denne side.

5. Shims kan korrigere højden, når du arbejder med ukurante fliser

Hvis du benytter dig af naturfliser, granitfliser eller andre manuelt udhuggede fliser, kan du benytte Shims til både at korrigere for underlagets og belægningens ujævnheder. Se denne tekniske video om tilpasning til forskellige flisehøjder. Husk at der max må benyttes 4 Shims per PavePad flade. Skal der mere til, så benyt i stedet PavePad 7,5mm (det er billigere). Vi anbefaler, at du klipper dine Shims til for størst nøjagtighed. Hvis 4 flise hjørner i forskellig højde mødes på en PavePad, kan man bruge Shims til at understøtte dem alle ens både i top og bund.

6. Vær obs på rør, kabler og forsænkninger i underlaget

Et tag kan have buler og pludselige ændringer i form. Der findes mange kreative indbyggede løsninger i PavePad systemet, hvor der kan korrigeres både nedefra, i mellemlag og i top. Se denne tekniske video for vejledning i at bygge broer over f.eks. grøfter. Eller spørg os til råds, så finder vi en løsning sammen.

7. Vær opmærksom med/uden murkrone

Når du arbejder ved murkronen, sikrer du underlaget bedst ved at dele PavePad’en i 2 halve, således ”tænderne” vender ind mod muren (tænderne har 5 mm afstand). Hvis der ingen murkrone er på dit tag, så se denne tekniske film for vejledning.

8. Undgå spalter

Kom så tæt på murkronen og de ydre kanter som muligt for at undgå spalter. Hvis der er en stor hulkile, så tilpas PavePad’en, så afstanden til muren bliver så lille som muligt. Er der fortsat en åbning, så luk denne fra siden eller bunden med snefangsrør, ral eller lignende. Dermed undgår du at få skidt og blade under belægningen. Grundlæggende betyder det: tilpas stenen eller tilpas PavePad’en.

9. Styrke og finish

Undgå så vidt muligt tilskæringer i yderste række, og ryk dem i stedet ind i anden række. Det siger sig selv – en mindre flade er lettere, mere ustabil og mere tilbøjelig til at rokke ved ydre belastning. Spørg dig selv “hvor vil jeg nyde udsigten på min tagterrasse?” Det er ofte stående langs kanten med armene på værnet. Derfor skal yderkanterne være stærke og stabile.

10. Tænk langsigtet

Gør det enkelt at finde afløb for den fremtidige bruger. Skidt kan med tiden samle sig under belægningen. Gør det muligt at finde afløb til inspektion ved hjælp af metalrist, anden farve eller type af sten. Gå derfor ikke på kompromis med minimums- opklodsnings højden; PavePad 15 mm.

Vær opmærksom på bærelaget til din tagterrasse

Visse tagkonstruktioner er bedre at etablere en terrasse på end andre. Jo fastere overfladen er, jo mindre giver den efter for vægtpåvirkning under etablering. En terrasse direkte på et isoleringsmateriale, fx. Rockwool flexi batts, vil derfor give udfordringer og flere justeringer, efterhånden som den bliver udsat for vægtpåvirkning end eksempelvis et betondæk. Isoleringsmaterialet giver sig på baggrund af vægtpåvirkning, hvilket er næsten umulig at tage højde for, da det vil variere fra tag til tag. Som hovedregel giver det dog et merforbrug af opklodsning.

I sådanne tilfælde anbefaler vi, at der ovenpå isoleringslagene, under membranen, placeres vandfast krydsfiner til vægtspredning. Dermed opnås også ekstra holdbarhed og styrke i konstruktionen med minimale omkostninger til følge. Det er bygherres ansvar at få foretaget de nødvendige ingeniørberegninger til at fastslå tagets bæreevne eller at foretage de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at taget er egnet til tagterrasse. 

Læs mere om PavePads egenskaber og materiale her.

Andre produkter og løsninger